Keresés a blogban

2018. január 11., csütörtök

A siker titka

A sikerhez vezető út mindig rögös és nincs kitaposva. Persze kívülről mindig másképp látszanak a dolgok. Mindenki azt hiszi ha valaki sikeres az azért van mert sikeresnek született! Nagyon nem így van! A sikerért nagyon sokat kell dolgozni, elbukni, felállni, tanulni...No akkor lássuk

Van egy sminketováló, aki valamikor elkezdi a szakmát. Picibe kezdi, kozmetika mellett, vagy nem. Mindegy is. 15- 20 éve még kezdetleges kis géppel, pigmentekkel, de már akkor is lelkiismeretesen készíti a satírozott szemöldököket, szemhéj kontúrokat és száj kontúrokat. Abban az időben még nem hogy facebook nem volt, de olyan hely sem, ahol az ember tovább tudta volna képezni magát, így nem volt senki akihez tanácsért fordulhatott. Kísérletezgetett, próbálgatott ezt azt, hátha még szebb jobb tartósabb lesz a munkája. Sok álmatlan éjszakája volt emiatt, de ez vitte előre, ez ami miatt a következőt még jobban akarta csinálni.
Majd megérkezett a várva vált változás és jöttek az újdonságok, a különlegesebbnél különlegesebb technikák, és képzések. Addigra már kicsit begyepesedve, elkényelmesedve...Minek ez nekem? Van elég vendégem..jó ez így! Sokba kerül! Ki tudom fizetni? Árat kell emeljek? Jaj mi lesz a vendégeimmel? Rengeteg kérdés marcangolta. Melyik utat válassza?! Maradjon a kényelmes megszokott kitaposott kis úton, vagy merjen nagyot lépni? Lehet ezzel mindent elveszít amiért eddig dolgozott.
Lesz ami lesz, belevág. De persze pénze nincs így választ egy olcsó tanfolyamot, ahol azért hátha tanul valamit. Óriási lelkesedéssel, végre új technikák, új gép, új pigmentek. Juhhu...Aztán jönnek az átbőgött éjszakák...mi van velem? Ennyire béna vagyok? Miért nem maradnak meg munkáim? Pedig minőségi pigmenttel és géppel dolgozom, új tanult technikával. Már éppen feladja a sminktetováló, mire rájön, hogy nem vele van a baj, hanem a pigmenttel. Ennyit számítana? Igen! Fél év elpocsékolt idő, vagy még több. Rengeteg kidobott pénz. Rengeteg reklamáló vendég akinek fél év alatt kikopott a pigment a bőréből és akiknek muszáj INGYEN!!! helyrehozni a hibát! A hibát, hogy tudattalanul váltott a régi jól beváltról, egy új szuperebb, de használhatatlanabb dologra. Ma már ez  a hiba óriási tudás,  tényleg igaz, hogy a hibákból sokszor többet tanul az ember! Ha ezt anno valaki megsúgta volna...az kincset ért volna. Bukás után talpra pattanni és irány tovább a következő képzésre. Csodálatos volt, másik cég másik pigment. Egy fokkal jobb, de fél év múlva megint ott tart, hogy igazából semmit nem tanult. Elege van! Már rengeteg pénzt költött, hiszen nem csak a tanfolyamokat kell kifizetni, hanem azokat az ingyen elkészített tetoválásokat is bele kell számolni, amiket gyakorlás néven elkészített. Saját szabadidejében! Családtól ellopott órákban!!
Ismét ugyanott tart!! Kell ez nekem? ... Hány tanfolyam? Hány pigment család? Mennyi kukába kidobott pigment? Jézusom, ha ezt összeszámoljuk!!!!
Majd rátalál valami kincsre, de már e téren is tapasztaltan, körülnézve, megbizonyosodva, hogy tényleg jó lesz e. Nem kapkodva, de hova is kapkodna, hiszen hihetetlen összegbe kerül ez a képzés !!!
Majd jön az élettől egy pofon, egy háton verés, ami arra készteti, hogy most vagy tényleg itt a vége, vagy valami történjen, mert ez a langyos víz senkinek sem jó!
Hát legyen! Bejelentkezik a tanfolyamra! Hihetetlen áttörés! Hogy ez lehet ilyen is? Vadi új technika, de hoppá ezt nem adhatom oda, 20.000 ft ért!! Most mi lesz? Lehet a kutyának sem kell! Ismét egy izgalom, álmatlan éjszakák!
Majd lássunk csodát, beérik a gyümölcs. A vendégek imádják ez az újdonságot! Értékelik, hogy valami újat különlegeset is lehet kapni! És visszajött a tanfolyam ára is, amit rögtön egy újabb tanfolyamra költi el, és újabbra és újabbra. Gyakorol, rengeteg ingyen munkát készít megint a saját idejében.  Majd pár év után egy hihetetlen fejlődés után már azt veszi észre, hogy hónapokra tele a naptára, napi több órát dolgozik. Nincs ideje a gyerekeire, nincs ideje a bevásárlásra, szinte semmire. Egyetlen megoldás az áremelés, remegő gyomorral, de megteszi, hiszen nincsen más útja annak, hogy egy pici visszafogja a vendégeket. HÚ de nagyképű, hallatszik kívülről! Igen lehet az, de amíg nem jártál más cipőjében, addig nem tudhatod az hogy szoríthat!  Az áremelés sajnos nem jött be, a vendégek ugyanolyan sokan vannak, végkimerültség. A gyerek éjszaka még többször felébred, muszáj helyt állni, de holnap munka van! Újabb áremelés! És újabb! A kényszer szüli a dolgot, bármennyire is szereti az ember a munkáját, ha nem élvezheti soha annak gyümölcsét. Majd eljön az a szint amikor rendeződnek a dolgok. Már van szabad ideje. Nem kell lemondani a szülői értekezletet, mert anyukának több hónapra előre kéne szólni, hogy szabad legyen az estéje. Nem kell már februárban azon gondolkodni, hogy nyáron mikor menjen el nyaralni, mikorra hagyja szabadon a naptárát. Végre élvezheti az elmúlt sok év fáradtságos munkájának, fejfájásnak gyümölcsét.
Ekkor megjelennek az irigyek...akik lenézik. Semmibe veszik a munkáját...ja ezt más is simán megcsinálja! Túlbecsüli, túlárazza magát, mit képzel magáról?! Kit érdekel mit tett le az asztalra?
Igen! Annak az asztalnak jó minőségű fából kell készüljön, hogy elbírja azt a sok szépet és jót, amit rápakolnak! Ezek nélkül az asztal csak egy üres asztal marad..sem megenni sem meginni nem tudod, de élvezheted trónként, ha ráülsz. Én többre vágyom, mint egy trón, így inkább telepakolom tudással, intelligenciával, lelkiismeretességgel, fejlődni vágyással, önzetlenséggel, kihívással! Neked mi van az asztalodon?

A mai világban sokan hatalmas szavakkal, nagy önbizalommal, üres szavakkal elkápráztják a vendégeket. Ezzel akkor nincs is baj, ha szavak mögött igazi tudás és tapasztalat van, tehát értékes szavak.A sminktetoválás ma már marketing nélkül nem működik. Ezzel nincs is baj, megvan a helye és ideje, de nem szabad, hogy a tudást megelőzze! Mi van akkor, ha valaki nem tudja eladni magát, viszont jó szakember?  A sminketováló nem szószólónak született, ő sminketoválásra született. Neki nem kenyere a mézes-mázos beszéd, ő alkotni tud! A fotók, amik mindent elárulnak! Photoshop nélkül ...na erről is lehetne regélni. De aki nem ért a fához az ne beszéljen arról hogyan kell konyhabútort készíteni!  Ha a vendégeid  által elismert sminktetováló akarsz lenni, akkor tegyél érte! Áskálódás helyett az idődet gyakorlásra, tanulásra fordítsd! Sokkal kifizetődőbb!


Záró mondatként, tanácsolom mindenkinek, hogy nézzen utána kire néz fel! Mit tett le az asztalra, mert igenis számít! Üres asztalról semmit nem tudsz elvenni magadnak! Mindenkinek van múltja, hogy hol tanult mit tanult! A semmit nem lehet tovább adni!
Én kívánom, hogy minden lelkiismeretes sminktetováló elérje a célját, ami nem az hogy a másikat lebecsüljük, hanem hogy a munkáddal, tudásoddal elégedett sminktetováló legyél!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése